Chicken and tzatziki – Kyckling och tzatziki

Sometimes you need some good food, that’s tasteful and easy to make. This is it! If you got an oven this meal is really simple and the fact is that the real time consumer in this case is the tzatziki. I love simple but tasteful food and this might be one of our most frequent used recipes, second after spaghetti Bolognese. If you don’t want to spend all your night in the kitchen but still wants something delicious, then this is the thing to make!

nov 6 036

När jag är sugen på bra, smakrik och enkel mat så blir slutar det ofta med det här. Har man en ugn, vilket de flesta har, så är det enda som faktiskt tar lite mer tid att göra tzatzikin. Jag älskar när maten är enkel att laga men fortfarande är riktigt god och detta är precis sådan mat, likväl som att detta är det mest frekvent lagade hemma hos oss tillsammans med spagetti bolognese. Så är du inte sugen på att stå i köket hela kvällen så tycker jag absolut att du borde ge detta en chans.

4 portions – 4 portioner
1 kg chicken breast (1 kg kycklingfilé)
Potatoes for 4 persons (Potatis till 4 personer)
Olive oil (Olivolja)
1 cucumber (1 gurka)
2 cups of greek yoghurt (5 dl turkisk eller grekisk yoghurt)
1 clove garlic (1 vitlöksklyfta)
Salt and pepper
A few drops of vinegar (Några droppar vinäger)

nov 6 034

nov 6 037

First, set the oven on 225 degrees Celsius and then start with the potatoes. Chop them into cloves and sprinkle over some olive oil, salt and pepper. Put in the oven.
Take the chicken breasts and put them in a form. Season with your favorite spices, we used some lemon pepper this time but another good choice is some dried thyme. When seasoned, put the chicken in the oven under the potatoes.
It will take about 30-45 minutes until you got some nice crispy potato wedges and until the chicken is done, but keep your eyes open if they are done earlier.
Now it’s time to make the tzatziki. Begin by grating the cucumber. Let it drain for at least 10 minutes. If you season the cucumber with salt the draining process will be must faster, so that’s a nice hint!
During the time the cucumber gets rid of some excess water you may crush your clove of garlic into the yoghurt as well as season it with some pepper. Then add the grated cucumber and put a few drops of vinegar to it to really bring out the nice tzatziki flavors.
Serve it all on some nice plates and don’t be shy on the tzatziki, take another spoon!

Börja med att sätta ugnen på 225 grader och ta sedan tag i potatisen. Dela dem till klyftor och placera på en plåt. Ringla över olivolja samt salt och peppar, ställ in plåten i ugnen.
Gå vidare med kycklingfiléerna. Lägg dem i en ugnssäker form och krydda med din favoritkrydda. Vi använde oss av citronpeppar men ett annat bra tips är torkad timjan. När filéerna är kryddade och klara, sätt in formen under potatisen i ugnen.
Det tar ca 30-45 minuter innan ni har fått knapriga klyftpotatisar och till dess att kycklingen är klar, men håll uppsikt under tiden om det blir klart tidigare.
Nu är det dags för tzatzikin. Börja med att riva gurkan och låt den sedan rinna av i en sil för att bli av med överflödigt vatten. Krydda den gärna med salt direkt i silen då det bidrar till att den vattnas ur snabbare. Under tiden som gurkan vattnas ur så kan du pressa ner vitlök och peppra yoghurten. Ha sedan i gurkan och några droppar vinäger och smaka sedan av för att eventuellt tillsätta mer salt.
Servera allt på enkla fat och ta för er ordentligt av tzatzikin, den kan man inte få för mycket av!

One thought on “Chicken and tzatziki – Kyckling och tzatziki

  1. Pingback: Kan vi sluta blunda? | Neo Gallerian

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s