Pyttipanna

When there is not a lot of time or energy for that matter, sausage is the rescue for dinner. We often just slice it up and fry it and serve together with some stewed macaroni or cauliflower. But, when there is some sausage left and I got more energy to make something real for dinner I end up doing this. It’s a kind of mix of everything you got in your fridge and in Sweden we like to call it “pyttipanna”.

nov 6 023

nov 6 024

När jag varken hart id eller ork för att stå I köket är falukorv räddningen. Oftast blir det stekt sådan tillsammans med stuvade makaroner eller blomkål. Men, när det finns en liten bit korv kvar i kylen och jag har mer energi för att faktiskt göra något mer av den så brukar det sluta med en version av pyttipanna. Jag tycker att den här blir så mycket godare än alla köpta varianter och det är dessutom väldigt enkelt om än lite mer tidskrävande än att bara steka på falukorven.

2-3 portions 2-3 portioner
About 300-400 g lightly smoked bologna sausage (300-400 g falukorv)
1 onion (1 lök)
2 carrots (2 morrötter)
3-5 potatoes (3-5 potatisar)
Butter (smör)
Salt and pepper

nov 6 021

nov 6 022

Start with the onion, carrots and potatoes. Chop them into small fine pieces. Fry them in some butter and season with salt and pepper. Fry them until they are almost soft and done. Put aside and continue with the sausage. Chop it into small pieces as well and then just fry it for a short amount of time, just so it gets some nice browning surface. Put all your ingredients into a big bowl and let if get done in the oven for about 5-10 minutes in 175 degrees Celsius.
Serve this “pyttipann” with some fried eggs and maybe some canned beetroots.

Börja med löken, morötterna och potatisarna. Hacka dem fint och stek dem i lite smör tills de är nästan klara, krydda med salt och peppar. Lägg dem åt sidan och fortsätt sedan med korven. Hacka även upp denna i små bitar och stek bara för att ge bitarna lite färg. Lägg sedan alla ingredienserna i en stor skål och kör det färdigt i ugnen i 5-10 minuter, 175 grader.
Servera pyttipannan med stekta ägg och kanske lite inlagda rödbetor.

3 thoughts on “Pyttipanna

  1. Pingback: 14) Välfärdens sista andetag… | Neo Gallerian

  2. Pingback: Kan vi sluta blunda? | Neo Gallerian

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s