Sour milk bread – Filmjölksbröd

Before my mother and grandmother came on their visit I made two sorts of breads. The first one I’ve already made a post for and you find it here, and today I’ll give you the recipe for the other one. This bread is free from sugar but got a wonderful taste anyway since it contains grated apple and raisins. The bread is what I would like to call grain bread, and of course you can make in either rougher or lighter depending on your preferences, just add more seeds and nuts or replace some of it with flour. Either way, light or rough, the bread is fairly simple to make since you just mix all ingredients together in a bowl and then pour it onto an oven tray and put it straight into the oven. Easy, isn’t it! I promise you that this bread is amazing and it’s actually a family recipe from my uncle. Since the day I first ate it, I’ve adored it. So go on and try it you too! You won’t be disappointed.

nov 6 005

Innan min mamma och mormor kom på besök så bakade jag två olika sorters bröd. Det första brödet har jag redan skrivit om och ni hittar det här, det andra receptet bjuder jag på idag. Dagens bröd är fritt från vitt socker och sötas istället med rivna äpple och russin. Brödet är grovt men det går att göra både grövre och finare beroende på hur man önskar det. Genom att tillsätta mer frön, nötter och byta ut vetemjöl mot gramhamsmjöl så kan man få ett ännu bättre bröd, det är bara upp tillbagarens preferens. Hur som helst så är brödet otroligt enkelt att baka. Bara blanda alla ingredienserna i en skål och häll sedan över smeten på en plåt och sätta in den i ugnen, det blir inte mycket enklare än så. Jag lovar er att detta verkligen är ett kanon bröd! Receptet kommer från min farbror och ända sedan dagen jag först smakade på det har jag älskat det. Prova det ni också, ni kommer inte bli besvikna.

nov 6 003

nov 6 004

1 limpa – 1 loaf
2 cups of processed sour milk (5 dl filmjölk)
2 apples, grated (2 äpplen, rivna)
2 ¾ cups flour (6 ½ dl vetemjöl)
4/5 cup oatmeal (2 dl havregryn)
2/5 cup linseeds (1 dl linfrön)
2/5 cup sunflower seeds (1 dl solrosfrön)
1 tsp salt (1 tsk salt)
2/5 cup raisins (1 dl russin)
2 ½ tsp bicarbonate (2 ½ tsk bikarbonat)

Set the oven temperature to 175 degrees Celsius. Mix grated apples with processed sour milk in a bowl. Mix all other ingredients in a separate bowl and then mix the two bowls of ingredients together. Put the dough on an oven tray with greaseproof paper and flatten it a bit. Bake it for 1 hour and 10 minutes in the middle of the oven.

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda rivet äpple med filmjölk i en skål. Blanda alla andra ingredienser i en annan skål och blanda efter det samman de två skålarnas innehåll med varandra. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 1 timme och 10 minuter.

nov 6 007

3 thoughts on “Sour milk bread – Filmjölksbröd

  1. Thank you for the delicious and very easy bread recipe. I was looking for something to use up old milk, but will certainly make it again! My family doesn’t like raisins in bread so I used dried cranberries instead.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s