Salmon – Lax

I did promise you to post a delicious recipe of salmon, and as promised, here it is! This recipe comes from my grandmother, but I would like to say that’s has become even better since I figured out the perfect temperature for the salmon. This one is so tender, juicy and delicious that you won’t ever do anything else with salmon again. I promise you that since I feel guilty even if I think about doing something else than this when I buy salmon for dinner. So, I warned you, it’s incredible!

okt 31 019

Jag lovade er ett recept på en fantastisk lax i måndags och här kommer det som lovat! Receptet är från min farmor, men jag vågar påstå att det har blivit ännu bättre än originalet på senare tid då jag hittat den perfekta temperaturen för laxen. Laxen är otroligt mör, saftig och underbar så efter att ha gjort det här en gång kommer ni aldrig vilja göra något annat av lax. Jag har varnat er, testa och ni kan bli fast!

5-6 portioner – 5-6 portions
1 kg salmon (1 kg laxfilé)
Butter, sliced (Smör, skivat)
Salt and pepper
Dill (Dill)

okt 31 013

okt 31 015

Put the salmon on an oven tray. Season with salt and pepper, spread the dill over the salmon and then put slices of butter on top. Cook the salmon in the oven, you can choose any temperature, but the lower temperature you choose, the juicer and more flavorful salmon you’ll get. The most important part is the inner temperature of the salmon which should reach no more than 51 degrees Celsius. This temperature will give you the most amazing salmon you’ve ever tasted.

Lägg laxfilén på en ugnsplåt eller i en stor form. Krydda med salt och peppar och fördela sedan dillen över laxen. Skiva smöret och lägg det ovanpå. Baka laxen i ugnen till dess att en innertemperatur på 51 grader har nåtts. Temperaturen på ugnen kan du själv bestämma, men ju lägre den är, och ju längre tid det tar att laga laxen, desto godare kommer den att bli. Jag brukar köra den på 100-125 grader.

okt 31 016

Serve the salmon with the lovely white wine sauce, potatoes and some green peas.
Servera laxen med den underbara vitvinssåsen, potatis och gröna ärtor.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s