Bread – Vitt formbröd

Yesterday I made some bread since my mother and grandmother is coming for a visit this weekend. I like to prepare a more steady breakfast when there are guests in my home, and what is better than homemade bread? I think that is really luxurious! So, this one (and another that I will make a post about another day) is what I did, a plain white bread that will go beautiful with some nice brie and salami.

okt 31 012

Igår bakade jag ett bröd eftersom min mamma och mormor kommer på besök till helgen. Jag tycker om att duka fram lite extra frukost när jag har gäster och vad är väl då bättre än att bjuda på hembakt bröd? Det tycker jag är lite helglyx! Så, detta är vad jag åstadkom (likväl som ett annat bröd, men det får ett eget inlägg en annan dag), ett enkelt vitt formbröd som kommer att bli utmärkt till lite brie och salami!

1 bröd – 1 bread
25 g yeast (25 g jäst)
1 cup water (2 ½ dl vatten)
1/5 cup olive oil (1/2 dl olivolja)
A little more than 4/5 cup of wheat germs (2 dl vetegroddar)
1 tsp salt (1 tsk salt)
½ tbsp syrup (1/2 msk sirap)
1 3/5 cups to 2 ½ cup of flour (4-6 dl vetemjöl special)

okt 31 010

okt 31 011

Heat the water and olive oil to 37 degrees Celsius. Crumble the yeast into a bowl and add the water and oil, stir around until the yeast is completely dissolved. Add all other ingredients and work the dough until it’s soft and smooth. Let the dough ferment for about 50 minutes.

Värm vatten och olivolja till 37 grader. Smula jästen och häll över degvätskan, rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta degen tills den är mjuk och smidig. Låt degen jäsa i ca 50 minuter. Take the dough out of the bowl and knead it easily. Put the dough into a form and let it ferment for another 30 minutes.

Ta ut degen ur bunken och knåda den lätt. Lägg ner degen i en brödform och låt den jäsa ytterligare 30 minuter.

okt 31 009

Brush the dough with water and sprinkle over some seeds of your choice (I used sesame seeds). Bake the bread in 225 degrees Celsius for about 30 minutes.

Pensla brödet med lite vatten och strö över valfritt frö (jag använde mig av sesamfrön). Baka brödet i 225 grader i ca 30 minuter.

3 thoughts on “Bread – Vitt formbröd

  1. Pingback: Sour milk bread – Filmjölksbröd | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s