Sunday steak with cream sauce – Söndagsstek med gräddsås

A nice Sunday roast with cream sauce is always a nice meal, especially when you got time to cook, got lots of nice people coming over for dinner and the rain is pouring down outside. I love this simple dish. Meat, sauce and potatoes. Easy, delicious and I may even say – typically Swedish.

En härlig söndagsstek med gräddsås är alltid en trevlig måltid och kanske inte minst när man har tid att laga mat, det kommer massa härliga gäster och regnet trillar ner utanför fönstret. Jag älskar denna enkla rätt. Kött, sås och potatis. Enkelt och vansinnigt gott, det slår aldrig fel och dessutom tycker alla om det, stora som små.

okt 31 005

4 portions – 4 portioner
750 g rump-steak or loin (750 g fransyska eller nötstek)
salt and pepper
butter
Some more than 2 cups of meat broth (5 dl köttbuljong)
1 tbsp tomato paste (1 msk tomatpuré)
2 carrots (2 morrötter)
1 onion (1 lök)
Some branches of parsley (Några kvistar persilja)
2-3 bay leafs (2-3 lagerblad)
6 allspices (6 kryddpepparkorn)
6 white peppercorns (6 vitpepparkorn)
4 anchovy fillets (4 anjovisfiléer)
½ tbsp syrup (1/2 msk sirap)
1 tbsp vinegar (1 msk vinäger)

okt 31 008

For the sauce – till såsen
The broth from the steak (skyn från steken)
1 cup of cream (2-3 dl grädde)
1-2 tbsp black currant jelly (1-2 msk svartvinbärsgelé)
Soy sauce (soya)
salt and pepper

okt 31 002

Season the steak with salt and pepper. Brown it in a big casserole that you later can put in the oven. Add the broth and tomato paste and bring to boil. Peel and chop the carrots and onion. Chop the parsley branches and put it all into the casserole together with spices, anchovies, syrup and vinegar. Let it all come to boiling point. Put a lid on and place the casserole in the oven in 175 degrees Celsius for about 1-1 ½ hour.
When the meat is done and tender, take it out from the casserole and filter the broth. Add the cream, jelly and soy sauce. Taste and put some extra seasoning into the sauce if needed. Thicken the sauce till your preferred consistency.
Serve the steak and sauce with some potatoes and carrots tossed in butter.

okt 31 004

Krydda steken med salt och peppar. Bryn den i en ugnssäker gryta. Tillsätt buljong och tomatpuré och koka upp. Skala och hacka lök och morötter. Hacka persiljekvistarna och lägg ned alltsammans i grytan tillsammans med kryddor, anjovis, sirap och vinäger. Låt det koka upp och lägg sedan på locket och sätt in grytan i ugnen på 175 grader i 1 – 1 ½ timme.
När köttet är klart och mört, ta ut det ut grytan och sila skyn. Tillsätt grädde till skyn, likväl som gelé och soja. Smaka av med salt och peppar och red till önskad konsistens.
Servera steken och såsen med kokt potatis och smörslungade morötter.

3 thoughts on “Sunday steak with cream sauce – Söndagsstek med gräddsås

  1. Pingback: Lär dig att tjäna mer med hög utdelande Svenska Aktier | Dividend Investor Sweden

  2. Pingback: Pepper Steak W/Sweet Mini Peppers | Dishing it out with Clarissa

  3. Pingback: The day before Christmas – Dan före doppardan | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s