Sautéed reindeer – Viltskav

The autumn is really here, but I guess I have to say winter (almost) in a near future since I’ve already seen the first snowflakes. During this cold and not so funny times (no that’s right, I’m certainly not a lover for autumn, cold and rainy weather…) I love to fill my plates with some good old comfort food that will heat you from inside. It may sound like an introduction to a soup or stew, but it’s not, not this time at least.

okt 14 010

This recipe has some real Swedish history behind. It’s something (in particular) that’s eaten in the northern parts of my long (cold) country, but even to me who got my roots in the southern parts it’s a dish I’ve been born with (mostly served by my grandparents). It’s fairly simple and I may make it a bit more complicated than it should have been, and it’s for sure my own version of this tradition dish. If you look at recipes of (Sautéed Reindeer) “Renskav, hjortskav, älgskav, etc.” there is almost always an ingredient named “messmör”, something you won’t find in my version. No, enough talked, over to this simple, cozy and delicious recipe.

okt 14 008

Nu är hösten verkligen här, eller ska jag säga vintern (?), jag har ju trots allt sett snön falla redan. Hur som haver så innebär höstrusket åtminstone för egen del att fler vardagsrecept blir till riktig mysmat och mat som verkligen värmer inifrån. Detta kanske låter som en kort introduktion till en soppa eller gryta, men så är inte fallet, det handlar om en rätt som jag tror att de flesta i detta landet har en relation till, nämligen viltskav. Kärt barn har många namn liksom att det finns en mängd olika skaver att välja på och denna gången föll valet på den fina kronhjortsskaven. En sak värd att nämna redan här är att min skav inte innehåller något messmör. Ni får gärna säga vad ni tycker om det, men något messmör kommer det inte in i mitt kylskåp, det är en sak som är säker… Smaken är som baken, men den här skaven är ta mig tusan alltid god!

okt 14 001

4 portions – 4 portioner
480 g sauteéd reindeer (2 pkt skav à 240g)
Butter (smör)
1 onion (1 lök)
150 g mushrooms, I used portabello (150 g svamp, jag använda portabello)
0,85 cups of milk (4 dl mjölk)
1,7 cups of cream (2 dl grädde)
Salt and pepper
Soy sauce (soya)
Black current jelly (svartvinbärsgelé)

okt 14 004

okt 14 005

Chop the onion into fine pieces, chop the mushrooms into bigger chunks. Fry the onion in some butter until soften, put aside and then fry the mushrooms. Leave the mushrooms and onions for a moment and start frying the meat. When almost cooked, add mushrooms and onions, season with salt and pepper. Add milk and cream and let it simmer for some minutes (you want it to get thicker so the volume of liquid should diminish). Season with some more salt and pepper if needed, add some soy sauce and jelly if you like to take the flavors another level.
Serve this dish with pressed potatoes and some vegetables if you feel like.

okt 14 007

Hacka löken fint och svampen i större bitar. Stek först löken i lite smör tills den är mjuk och glansig. Lägg åt sidan och stek sedan svampen. Lägg även svampen och sidan och stek skavet enligt anvisningarna på förpackningen. När skavet nästan är klart, tillsätt svamp och lök och krydda med salt och peppar. Häll på mjölk och grädde och låt det puttra samman någon minut. Det gör inget om vätska kokas bort eftersom du ändå vill få en lite tjockare konsistens på såsen. Smaka av skavgrytan med salt, peppar, soja och gelé.
Servera rätten med pressad potatis och lite grönsaker om så önskas.

okt 14 009

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s