Moussaka

Okey, to begin with, this may not be a traditional Greek moussaka, but anyway it taste like heaven and according to me, that’s the main point with dinner! I made my version with aubergine but you can use potatoes instead if you like that better.

okt 14 034

Till att börja med vill jag påpeka att detta kanske inte är en traditionell grekisk moussaka, men hur som helst så smakar den helt fantastiskt och det är ju ändå det viktigaste! Jag har gjort min version på aubergine, men man kan byta ut den mot potatis om man så önskar.

8-10 portioner – 8-10 portions
1/2 pounds of minced meat (1 kg nötfärs)
1 onion (1 lök)
1 red peppers (1 röd paprika)
2 cloves of garlic (2 vitlöksklyftor)
2 tbs dried oregano (2 msk torkad oregano)
2 tbs dried thyme (2 msk torkad timjan)
28 oz crushed tomatoes (800 g krossade tomater)
3 tbs tomato paste (3 msk tomatpuré)
1 stock cube (1 köttbuljongtärning)
Salt and pepper

3 small aubergines (3 små auberginer)
Olive oil (olivolja)
Salt and pepper

Butter (smör)
Milk and cream (mjölk och grädde)
Thickening (redning)
Salt and pepper
Nutmeg (muskot)

okt 14 043

Start with the aubergines, slice them in thick slices. Fry them in some olive oil and season with salt and pepper. Put them aside when your done.

Börja med auberginerna. Skiva dem och stek skivorna i olja, krydda med salt och peppar. Lägg skivorna åt sidan när du är klar med dem.

Chop onion and pepper. Fry in some olive oil with crushed garlic and spices. When soft, add the meat and stir around so everything gets done. When the meat is almost cooked, add the tomato paste, crushed tomatoes and stock cube. Cook for some minutes and season with salt and pepper if needed.

Hacka lök och paprika. Stek dem mjuka i lite olivolja tillsammans med pressad vitlök och kryddor. När de är mjuka, tillsätt nötfärsen och rör runt ordentligt. När nötfärsen nästan är klar, tillsätt krossade tomater, tomatpuré och buljongtärning. Koka samman i några minuter och smaka av med salt och peppar.

okt 14 038

Make a bechamel sauce of milk and cream, season with salt, pepper and nutmeg.

Gör en bechamelsås på mjölk, grädde och kryddor.

Put aubergines, sauce, meat and cheese in layers in a baking dish and gratinate for about 20 minutes in 200-225 degrees Celsius.

Varva aubergine, köttfärsröra, ost och bechamelsås i en ugnsform. Gratinera i ca 20 minuter i 200-225 grader.

One thought on “Moussaka

  1. Pingback: Fot- och handavtryck till dopgåva | Jag ska bara

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s