Delicious chocolate cake with dulce de leche

Last but not least this week is this A M A Z I N G chocolate cake! Which I got inspiration to do from one of my favorite bloggers, baraenkakatill. I don’t think that you can imagine how good this is. It might have been the most amazing chocolate cake I’ve ever eaten. Sticky, rich of chocolate flavor, sweet but not too sweet, delicious and just seriously ridiculously fantastic! Well, that’s enough talked, now over to the serious business, the recipe. You really got to try this one, I mean, it will be the best chocolate cake you’ve ever had!

sep 30 042

sep 30 050

Sist men absolut inte minst den här veckan, en helt G A L E T god chokladkaka! Jag fick inspiration till kakan från min absoluta favoritbloggare, bakaenkakatill. Jag tror faktiskt inte att ni anar HUR god den är. Det kan ha varit den mest fantastiska chokladkakan som jag någonsin ätit, så bra var den! Kladdig, full med chokladsmak, söt men inte för söt, underbar och helt nedrans snuskigt fantastisk! Okej, nog pratat över till det väsentliga, receptet! Du måååååste verkligen testa denna, det kan faktiskt vara den godaste chokladkakan du någonsin kommer att äta!

5,3 oz butter (150 gram smör)
2 eggs (2 ägg)
1 ¼ cup sugar (3 dl socker)
4/5 cup flour (2 dl mjöl)
Barely ½ cup cacao (1 dl kakao)
1 tsp baking powder (1 tsk bakpulver)
4 tsp vanilla (4 tsk vaniljsocker)
1 pinch of seasalt (1 nypa flingsalt)

sep 30 044

Put the oven on 175 degrees Celsius. Melt the butter and stir together sugar and eggs with a spoon to avoid getting too much air into the batter. Add the melted butter. Mix the dry ingredients in a bowl and gently stir it into the egg mixture. Pour the batter into a baking dish with a removable rim. Bake the cake in the oven for about 17 minutes, it should be pretty loose in the middle, this will settle in the fridge. Let the cake cool down before adding the icing. I made the cake the day before adding the icing since this will bring out the chocolate flavor and of course, the cake will be cold when you add the icing the day after.

sep 30 049

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör försiktigt samman ägg och socker med en sked. Detta är viktigt eftersom du inte vill få ner massa luft i smeten då det kommer göra kakan fluffig och inte kladdig. Rör ner det smälta smöret i äggsmeten. Rör samman alla torra ingredienser i en egen skål och vänd sedan ner dem i äggsmeten. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform med löstagbar kant (det blir lättare att få loss kakan då och servera den på ett annat fat). Häll ner smeten i formen och grädda kakan i 17 minuter. Den ska vara kladdig i mitten när den tas ut ur ugnen, men ingen fara, den kommer att sätta sig innan servering. Jag gjorde själva kakan dagen innan den skulle ätas. På så sätt hinner den sätta sig, likväl som svalna innan glasyren hälls på. Kakan kommer dessutom att utveckla mycket mer smak om den får stå en dag i kylen innan servering.

The icing (glasyren)
Barely ½ cup of cream (1 dl grädde)
3,5 oz of dark chocolate (100 gram mörk choklad)
2 big tsp of butter (2 stora tsk smör)
1 big tsp sea salt (1 rågad tsk havssalt)
½ jar of dulce de leche (1/2 burk dulce de leche)

sep 30 028

At first: to get dulce de leche, boil a jar of condensed milk for about 2 hours and then let it cool off. It’s important that the jar is covered with water during the hole time, since it may explode otherwise.
Först och främst: för att få dulce de leche, koka en burk kondenserad mjölk I två timmar och låt den sedan svalna. Det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten, då den annars kan explodera.

sep 30 047

Now, over to the icing. Boil the cream and take the pan from the stove. Add the chocolate and stir until it’s completely melted into the cream. Add the butter and sea salt and stir until melted. Add barely half a jar of dulce de leche and stir until you got a smooth icing. Put the icing onto the cake and then take 2 tbsp of dulce de leche (which make you consume half a jar) and mix together with one tbsp of water (or more if needed) and then use this to make a nice pattern in the icing. Put the cake in the fridge for at least two hours before serving so the icing gets stiffer. Serve the cake with some gently whipped cream and some berries if you like.

sep 30 046

Nu, glasyren! Koka upp grädden och dra den från plattan. Bryt ner chokladen i grädden och rör tills den är helt smält. Tillsätt salt och smör och fortsätt röra tills smöret är smält. Tillsätt knappt en halv burk dulce de leche och rör till en jämn smet. Häll på glasyren på kakan. Ta nu 2 msk dulce de leche (så att du förbrukar en halv burk) och rör ut i lite vatten. Använd den utrörda dulce de lechen för att göra ett snyggt mönster i kakan. Låt kakan stå kallt i minst 2 timmar innan du servera den så att glasyren hinner stelna något. Servera kakan med lite lättvispad grädde och bär om så önskas!

2 thoughts on “Delicious chocolate cake with dulce de leche

  1. Pingback: Something Sweet – Något sött | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s