Lobster

Lobster. Just the word sounds luxurious to me. It doesn’t happen very often that we prepare something with lobster in our home, but when it happens, it feels like something special. The thing is that I’m not a big fan of seafood, but I happen to adore one recipe of lobster, which is the one I will present to you today. It’s creamy, tasteful, packed with nice fragrances and it tastes like heaven. It’s one of those dishes when you lift up the plate to lick of the last dabs of sauce with your tongue after finishing the meal. Yes, it’s that good. Every time I wonder why we didn’t do more…

sep 30 018

Hummer är inte något som står på vardagsmenyn. Det inte bara smakar lyx, det låter även som lyx i mina öron. Hur som helst så lyckades jag komma över en hummer till vrakpris för ett tag sedan och nu hade den fått bo in sig i frysen allt för länge, så dagen var helt enkelt kommen. Det som är lite roligt mitt i den här historien är att jag inte är något superfan av skaldjur överlag, men just det här receptet är rena rama drömmen för smaklökarna. Det är krämigt, doftar ljuvligt, smakar massvis och ja, det är helt enkelt underbart! Jag blir alltid lika ledsen när tallriken är tom och i princip ren efter att man har slickat bort den sista lilla högen med underbar sås.

4 starters (4 förrätter)
2 Lobsters (boiled) (2 hummrar, kokta)
4 schallots (4 schalottenlökar)
3,5 oz fresh mushrooms (100 gram färska champinjoner)
2 tomatoes, pealed and pitted (2 tomater, skalade och urkärnade)
1 tbsp butter (1 msk smör)
A little more than 1/3 cup of white wine (1 dl vitt vin)
1 tsp dijon mustard (1 tsk dijonsenap)
1 tbsp flour (1 msk vetemjöl)
4/5 cup cream (2 dl vispgrädde)
1 tbsp cognac (1 msk konjak)
½ tsp salt (1/2 tsk salt)
1/3 tsp cayenne pepper (1 krm cayennepeppar)
2 tbsp finely shopped parsley (2 msk finhackad persilja)
1/3 cup of freshly grated parmesan (1 dl nyriven permesan)
If you like, one crushed clove of garlic (om du önskar, en pressad vitlöksklyfta)

Put the oven on 275 degrees Celsius, splitter the lobsters into half’s. Take out the meat and shop it into big chunks. Do as you like with the claws, either you let them be or you crush them to take out the meat from them as well. Finely shop the shallots, tomatoes and mushrooms. Crush the garlic.

sep 30 004

sep 30 005

Sätt ugnen på 275 grader. Klyv hummrarna på längden. Ta ut köttet och hacka det i stora bitar. Hur du väljer att göra med klorna är en smaksak. Vi valde att ta ut köttet ur dem också, men det blir klart mer estetiskt att låta dem sitta kvar på hummern. Tärna champinjonerna, schalottenlöken och tomaterna fint, pressa vitlöken.

Put a low, big pan on medium heat and fry the shallots, garlic and mushrooms in butter until light brown. Add the wine and let it boil together. Add mustard and flour and stir well. Pour in the cream and stir until you get a nice stew. Let it cook for about 3-5 minutes. Add the tomatoes and lobster meat, take the pan from the heat since you do not want it to boil since the lobster will get ductile otherwise. Flavour the stew with cognac, salt and cayenne pepper. Stir down the parsley.

sep 30 006

sep 30 007

sep 30 008

Sätt en låg, vid kastrull på medium värme och fräs löken, champinjonerna och vitlöken i lite smör. Slå på vinter och låt det koka in. Tillsätt senapen och mjölet, rör väl. Häll i grädden och rör till dess att du fått en fin stuvning. Låt det koka samman i 3-5 minuter. Dra pannan från värmen och tillsätt hummer och tomater. Det är viktigt att det inte kokar i detta stadiet, eftersom det kommer bidra till att hummerbitarna blir sega. Smaksätt stuvningen med konjak, salt och cayennepeppar. Rör ner persiljan.

sep 30 009

sep 30 011

Put the empty lobster shells in a form. Fill them with the stew and strew oven the grated parmesan, Bake the lobsters in the oven for about 5 minutes. Serve with a toast or a slice of freshly made bread.

Lägg de tomma hummerskalen i en ugnssäker form. Fyll dem med stuvningen och strö över riven parmesanost. Gratinera i ugnen i ca 5 minuter. Servera med rostat eller nybakat bröd.

sep 30 013

2 thoughts on “Lobster

  1. Pingback: Balkongvy | jag johanna

  2. Pingback: Tips for New Year’s Eve – Tips till Nyårsafton | lelasfood

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s