Chanterelle sauce

Right now the stores and forests of Sweden are packed with things that I truly love, chanterelles. This fellows is nice to just fry in some butter and season with salt and pepper and serve on a toast, as well as they do their best in this fantastic sauce we served to our Friday supper. The recipe is easy, just let the chanterelles do the work!

sep 30 027

Just nu är både våra skogar och butiker fyllda med trattkantareller, något som till viss del kan bära upp för denna årstidens mer negativa sidor, så som att vi lägger sommaren bakom oss. Trattkantarellerna är som ni alla vet helt fantastiska att servera smörstekta på en toast, men i sås som tillbehör till en god bit kött är de nog ändå nästan än lite bättre. Såsen nedan är oerhört simpel, vilket den ska vara, då svampen får göra jobbet!

Butter (smör)
250 gram parboiled chanterelles (250 gram förvällda trattkantareller)
8 dl milk/cream (8 dl mjölk/grädde)
1/5 stock cube (1/5 köttbuljongtärning)
Salt and pepper
Soy sauce (soja)
Thickening (redning)

sep 30 022

Heat some butter in a pan. Add the chanterelles and season with salt and pepper. Let them fry for some time, just to bring out the flavors. Add the milk and cream, soy sauce and stock cube, season with salt and pepper if needed. Thicken the sauce until you are satisfied with the consistency.

Hetta upp en stor klick smör i en stekpanna. Tillsätt kantarellerna och krydda med salt och peppar. Låt trattkantarellerna stekas en stund för att verkligen ta fram smakerna. Häll ner mjölken och grädden och tillsätt även buljongtärning och sojan. Smaka av med salt och peppar och red såsen till önskad konsistens.

One thought on “Chanterelle sauce

  1. Pingback: Things to do in a small town. | The Swedish Yank

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s