Chocolate balls – chokladbollar

Okey, this one is a real throwback to my childhood. It’s so good I almost can’t take it, and a fact is that there will be nothing left on the plate after inviting me to share some chocolate balls with you over a cup of coffee. This little sweet thing is something you’ll eat from the day you’re born in Sweden and it will follow you trough life, always ready to step in and give you a nice moment. The thing is that this little fellow falls behind as you get older, which is sad, since you easily can make it more adult friendly. Why don’t you take some liqour instead of coffee and you get a more interesting and adult flavour. The other thing is the thing you put on the outside. Take some finely chopped nuts instead of coconut or confectionarysugar, this will absolutely make it more adult!

sep 26 015

Ja, detta är väl ändå barnsligt gott, håller ni inte med? Jag verkligen, fullkomligt, älskar dessa underbara skapelser och kan inte få nog av dem. Vill ni rensa faten, ja, bjud då in mig till fikat. Jag kommer, inga problem. Nu kan jag väl lite skamset erkänna att de där fina chokladbollarna som ligger på fatet inte längre ligger där utan kanske snarare i min mage, hehe. Ett gott betyg minsann. Man ska inte glömma bort dessa finingar, de är verkligen grymma och de går lätt att göra såväl barnsligare som vuxnare i smaken. Lite sprit i efter eget tycke och smak ger dig en intressant vuxen smak, likväl som att lägga smeten i mixern och byta ut lite kakao mot oboy ger dig en ännu barnsligare smak, lite mer lik en delicatoboll! Dessutom kan man leka mycket med det yttre. Testa att byta ut pärlsockret eller kokosen mot lite hackade nötter eller kakaonibs. Det ger definitivt bollen en annan karaktär.

sep 26 014

The recipe, a bit adjusted from the original. Mitt lite redigerade grundrecept.

3 dl of oatmeal and quinoa mixture, or just plain oatmeal (3 dl havregryn och quinoa mix, eller bara vanliga havregryn)
1 dl sugar (1 dl socker)
3-4 tbsp cacao powder (3-4 msk kakao)
2 tsp vanilla sugar (2 tsk vaniljsocker)
2-3 tbsp cold coffee (2-3 msk kallt kaffe)
125 g roomtempered butter (125 gram rumsvart smör) – just a note: use a smaller amount if you decide to go with just oatmeal (about 100 g), en liten parantes: använd lite mindre smör om du använder rent havregryn (100 gram smör)

Confectionary sugar, grated coconut for garnising – Pärlsocker och kokos till garnering.

sep 26 013

Mix all ingredients in a bowl with your hands. Roll small balls out of the mixture and then garnish them with sugar or coconut. Put them in the fridge for about 1 hour before serving. If you think the mixture is to loose to make balls out of it directly, let it rest in the fridge for a moment, then the mixture will be more solid.

sep 26 016

Blanda alla ingredienser i en skål och rulla små bollar. Rulla i sin tur bollarna i pärlsocker och kokos, eller låt dem vara precis som de är. Låt bollarna stå kallt i minst en timme innan servering så att de stelnar lite. Du kan även låta smeten stå kallt en stund innan du rullar bollar för att göra den processen lite enklare.

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s