One day marinated stew

Here comes another stew for you guys. I cleared out our freezer earlier this week, which resulted in this delicious stew, full of flavors and with a rich deep. The secret this time is that I let the meat marinate in wine and herbs for a day before preparing it. The other secret is to not eat the stew the day you make it, let it rest in the fridge for about two days, this will really bring out the flavors and take it to another level. I can truly recommend you to do your Sunday stew in the week, a day when there is some time leftover, this will not only make the stew even more delicious, it will also save you some time on Sunday, time you may spend with your family or friends instead.

sep 26 005

Ännu en gryta på menyn! Denna gång uppstod grytan genom en frysrensning, lite lik den franska höstgrytan i smaken, men med ett helt annat djup i smaken. Hemligheten till det oerhörde djupet i grytan ligger i det faktum att jag lät köttet marineras i vin och örter i ett dygn innan jag tillagade grytan. Hemlighet nummer två för att verkligen få fram de fantastiska smakerna är att inte äta grytan samma dag som du tillagar den, utan vänta två dygn och låta grytan stå i kylen och dra till sig ordentligt. Dessa två tips tar verkligen din höstgryta till helt nya nivåer, jag hoppas du testar!

6 portions
About 2 pounds of beef, prime rib, cut into big chunks (1,2 kg högrev i stora grytbitar)
Herbs, double amount of pasley, half amount of thyme (Örter, dubbel mängd persilja, hälften så stor mängd timjan)
Black pepper (svartpeppar)
A little more than 2 cups of red wine (5 dl rödvin)

sep 26 007

Put the meat in a big bowl, bag or pan. Cover with wine, herbs and black pepper. Let the meat marinate for a day or more.
Lägg köttet (grytbitarna) i en gryta, skål eller plastpåse. Täck med vin och tillsätt även kryddor och peppar. Låt köttet marinera i ett dygn eller mer.

Butter (smör)
1-2 onions (1-2 lökar)
2 big carrots (2 stora morrötter)
Pasley (persilja)
1 stock cube (1 köttbuljongtärning)
7 oz of mushrooms (200 gram champinjoner)
About 9 oz of somked bacon (ca 250 gram rökt sidfläsk)

sep 26 001

sep 26 003

Pick up the meat from the wine marinade, and save the wine for later. Heat some butter in a big pan. Fry the meat until brown and put aside. Cut carrots and onion into big chunks and let them sweat for some minutes in the pan. Put the meat on top and add the wine the meat has been marinated in. When the stew comes to boiling point, put the heat down and add stock cube and some more chopped parsley. Let the stew simmer for about 1-1,5 hour, depending on how tender you like the meat to be. I like mine to almost fall apart! When the stew is almost done, fry the bacon and mushrooms in a pan beside and then add them to the stew, just as it’s done. Serve the stew with some potatoes and bread.

Plocka upp köttet från vinmarinaden och spara vinet tills senare. Bryn köttet i lite smör i en gryta. Lägg köttet åt sidan och låt sedan lök och morötter, skurna i stora bitar, svettas någon minut i grytan. Tillsätt köttet igen och häll sedan på vinet som köttet marinerats i. När grytan börjat koka, skumma av och tillsätt buljongtärning samt lite mer hackad persilja. Låt grytan sedan puttra på svag värme i ca 1-1 ½ timme, beroende på hur mört du vill ha köttet, samt beroende på kvaliteten på köttet. När grytan nästan är klar, stek hackat sidfläsk och champinjoner i en stekpanna bredvid och tillsätt det sedan till grytan när den i princip är helt klar. Servera grytan med kokt potatis, lite bröd och ett glas mustigt rödvin!

sep 26 010

Leave a word

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s